Certificarea ecologica a unei plantatii de Goji: Perioade, cerințe, costuri

Alegerea cultivarii in conditii Bio, a unei culturi, atrage după sine și o serie de rigori. În cazul culturii de Goji bio este prevăzută o perioadă de control a plantației, perioadă compusă din intervale alocate verificării materialului saditor utilizat, a compozitiei solulului , a soluțiilor de fertilizare folosite, precum si  obligativitatea utilizarii doar a substantelor aprobate in cultura bio. În mod absolut se poate discuta de o inspecție periodica a plantației, ce acreditează autenticitatea viitoarelor culturi ca fiind Ecologica.

Cât durează obținerea certificării ecologice a unei plantații de goji?

Certificarea unei culturi de Goji bio este realizata într-o perioadă de până la 3 ani, cunoscută și ca “perioadă de conversie”, perioadă în care substanțele non-ecologice utilizate, pana atunci in plantatie,  la creșterea și protejarea culturii de dăunători vor dispărea. Teste la sol periodice vor evidentia disparitia acestora din teren. De altfel, perioada de conversie poate fi mai scurtă de 3 ani dacă solul pe care se realizează plantația nu a fost tratat cu soluții non-eco. Reducerea perioadei de conversie poate fi realizata doar daca, se aduc documente ca pe acel teren nu a fost cultivat nimic cu cel putin 5 ani inainte si daca din testarea pedologica rezulta ca acel teren nu contine cantitati mari de pesticide. Reducerea perioadei presupune testari suplimentare respectiv costuri suplimentare. Aceasta poate fi redusa cu 1 sau 2 ani, pentru cultura de arbusti fructiferi.

Cerințe aplicate procesului de certificare a unei culturi de goji bio

În timp ce sistemul de certificare este riguros pentru a asigura integritatea etichetei organice JAS, mii de producători continuă să investească în aceste activități pentru a-și comercializa produsele ca fiind ecologice. Eticheta ecologică este susținută de un sistem de certificare ce verifică în ansamblu detaliile ce desăvârșesc cultura, de la sol și până la soluțiile de tratare. Certificarea implică cinci etape:

Pasul 1: Elaborarea unui plan de sistem organic. Planul sistemelor organice reprezintă fundamentul procesului de certificare ecologică. Creat de producătorul sau de managerul care solicită certificarea, acesta detaliază modul în care o operațiune se va realiza conform reglementărilor. Obligatia de a completa Fisa culturii, face ca toti pasii intreprinsi in cultura sa fie intregistrati.

Pasul 2: Implementarea unui plan de sistem ecologic. Solicitați examinarea de către un agent de certificare (CERES in cazul nostru). Operațiunile organice sunt certificate de entități private, străine sau de stat care au fost acreditate. Agenții de certificare sunt responsabili pentru a asigura că produsele ecologice îndeplinesc toate standardele ecologice pe teritoriul Uniunii Europene. Vizitele pot fi anuntate sau neanuntate pentru o verificare mai stricta.

Pasul 3: Săvârșirea inspecției. Fiecare operațiune care se aplică pentru certificarea ecologică este prima verificată pe site de către un agent de certificare. Aceste inspecții cuprinzătoare de la un capăt la celălalt diferă în funcție de domeniu sau de exploatație. Pentru culturile de goji, acestea includ inspecția câmpurilor, condițiile solului, sănătatea culturilor, abordările privind gestionarea buruienilor și a altor dăunători din culturi, sistemele de apă etc. Fisa Culturii este verificata si se stabileste daca contine toate activitatile intreprinse pana atunci.

Pasul 4: Revizuirea de către un agent de certificare a raportului de inspecție. Inspectorul prezintă constatările agentului de certificare în urma observării practicilor din plantație, în comparație cu planul de sistem ecologic. Inspectorul analizează, de asemenea, pericolele potențiale și punctele critice de control și se asigură că procedurile de prevenire a contaminării sunt adecvate. De aici sunt prezentate toate constatările agentului de certificare pentru examinare.

Pasul 5: Obțineți aprobarea certificării. Dacă o operațiune respectă regulile, agentul de certificare eliberează un certificat organic care enumeră produsele / culturile care pot fi vândute ca organice începând cu acel moment. Plantația continuă să își actualizeze planul, modificându-și practicile după cum doresc cultivatorii, însă o inspecție se face cel puțin o dată pe an pentru a menținerea certificării.

Care este costul generat de certificarea unei culturi de goji?

Certificarea în sine, alături de procedurile aferente precum reducerea perioadei de conversie, nu depășește un cost de 1.000  de Euro pentru cultivator. În cazul plantației Goji Bio Brașov, cheltuielile au fsot mai mari pentru ca am solicitat reducerea perioadei de conversie inca din primul an. In urma documentelor prezentate si a inspectiei suplimentare, plantatia nostra de Goji a fost declarata ecologica inca in primul an de la infiintare (2014)

Pepiniera nostra de Goji a fost declarata ecologica abia in 2017. Ne bucuram ca suntem singura pepiniera Eco din regiune prin documente nu doar abordare…

În lumina dezvoltării continue a plantațiilor de goji bio, alfabetizarea ecologică îi ajută pe viitorii agricultori, fermieri și procesatori să învețe nu numai cum să fie certificați, ci și cum să acceseze programele asociate. Agricultura ecologică a devenit un trend în România, iar fructele de goji constituie o sursă primară de profit pentru orice antreprenor care aspiră la amortizarea rapidă a investiției și profit pe termen lung, totul în baza unui proces de certificare care suportă flexibilitate.

Odata cu oportunitatea de infiinta o cultura de Goji prin fonduri europene, apare si necesitatea de a utiliza recomandarile unor producatori cu experienta si rezultate dovedite.  Goji Bio Brasov, ofera consultanta si material saditor ecologic pentru cei interesati.

Nu exista comentarii

Publica un comentariu