Soluri fertile pentru Goji

Cele mai fertile soluri din România unde se pot cultiva Goji

Cele mai fertile soluri din România unde se pot cultiva Goji. Fructul de Goji face parte din familia Solanaceae, fiind originar din Tibet. Denumirea științifică a acestuia este de Lycium Barbarum.

Fructele de goji au devenit din ce în ce mai populare și apreciate în ultimii ani. Acestea sunt consumate atât în industria medicinii naturiste, dar și în cea a cosmeticii. În România au început să fie cultivate de o perioadă relativ scurtă, dar afacerile în acest domeniu au escaladat destul de rapid în a scoate profituri mari cu un minim de efort depus.

Unele dintre cele mai fertile soluri se găsesc în Transilvania

Specialiști internaționali ce au susținut un eveniment organizat la noi în țară, au scos în evidență faptul că solurile ce se găsesc pe teritoriul României sunt clasificate printre cele mai fertile din Europa.

Calitatea solului constituie rezerve importante în viziunea securității alimentare și a strategiilor agricole. Solul , fiind de o bună calitate, oferă posibilitatea de a duce agricultura la un nivel performant.

Goji preferă solurile cu un ph de 6-7, însemnând că toleranța plantei la aciditatea solului este foarte ,,prietenoasă”. Majoritatea terenurilor agricole sunt potrivite pentru inființarea unei culturi de goji, ele preferând solurile cu o bună permeabilitate, iar cele ce au o compoziție mare de nisip sunt de preferate de plantă.

Recomandări pentru a obține sol propice cultivării plantei de Goji

Pentru agricultorii ce doresc să obțină o plantație bio, recomandarea ar fi ca solul să fie analizat de companii atestate în acest domeniu. O analiză biologică demonstrează compatibilitatea plantei cu terenul ales.

De asemenea, terenul trebuie pregatit inprealabil, iar in urma rezultatelor testului la sol, se va avea in vedere fertilizarea acestuia. Cantitățile alese vor fi administrate în funcție de mărimea terenului si a necesarului nutritional din Planul de fertilizare.

Ca solul să fie încadrat în cerințele de cultivare ale plantei se pot utiliza trucuri antropice pentru a ridica sau scădea nivelul ph-ului solului.

Cu ajutorul zeolitului ce este bogat în multe minerale sau a varului, nivelul ph-ului solului poate crește, iar pentru a scădea poate fi utilizat sulfatul de aluminiu.

Foarte important este că planta de Goji nu tolerează bine salinitatea și preferă solurile cu o fertilitate ridicată. Cea mai bună creștere se realizează în soluri relativ ușoare, care sunt bine drenate, cum ar fi cele nisipoase și în zone cu mult soare.

Alternative de plantare

In cazul plantelor din seminte, rasadurile de Goji sunt asemănătoare cu răsadurile de tomate. Răsadurile și plantele tinere variază în aspect și pot fi cultivate într-o pepinieră până în anul următor, când pot fi transplantate pe câmp. Stocul din pepinieră ar trebui să fie plantat în primăvară odată ce pericolul de îngheț este trecut.

Prin adăugarea unui strat de materie organică după plantare, poate menține temperaturi moderate ale plantelor, în special rădăcinilor. Irigarea este recomandată în special în timpul anilor stabiliți, deoarece sistemul de rădăcină este fin și se poate usca usor, iar fructele sunt predispuse la putrezirea în condiții de umiditate scăzută sau neuniformă. Cu toate acestea, ar trebui să se evite suprasaturarea.
Distanța propice de plantare poate fi de 2 metri între rânduri și de 1,5-2 metri între plante.

Timpul în care planta ajunge la maturitate

Plantele vor începe să producă fructe după doi ani de la plantare, sau chiar în anul în care sunt plantate, dacă arbustiul are o dezvoltare optima. Maximul randamentului plantei va fi atins în aproximativ patru sau cinci ani.

Nu exista comentarii

Publica un comentariu