f

Butas inradacinat versus semințe: Ce material săditor alegem pentru o cultură de goji?

Culturile de Goji sunt capabile să ofere un profit relativ sigur, motiv pentru care sunt din ce in ce mai populare în rândul antreprenorilor ca motor al unui business de viitor. Acum, grație Goji Bio Brașov, o astfel de afacere devine mult mai ușor de implementat, mai ales că cei interesați au la dispoziție mai mult variante ale materialului saditor pentru creșterea unei culturi organice de Goji. Totuși, care este diferența dintre un arbusti provenit din butasi inradacinati sau sămânța de goji și cum se comportă fiecare in cultura mare?

Decizia de cumparare.

Indiferent de metoda de inmultire a unui arbusti de Goji, respectiv daca este din samanta sau din butas inradacinat, acesta trebuie sa provina dintr-o pepiniera autorizata. In acest fel puteti fi sigur de calitatea acestuia precum si de garantia oferita prin lege. O planta bine dezvoltata are sanse mai mari de prindere si o perioada mai scurta pana la fructificare.

Recomandarea noastra este ca plantele de Goji sa fie plantate in perioada de repaos vegetal, toamna sau primavara pana la aparitia mugurilor. Pentru o mai buna manevrare si prindere, consideram ca plantele mai tinere au o prindere mai ridicata fata de arbustii dezvoltati de cativa ani. Indiferent de varsta acestuia marimea radacinilor la plantare este aceeasi deci timpul de la prindere la dezvoltarea raticulara este acelasi. Consideram importanta nu neaparat varsta arbustilor ci perioada scursa de la plantarea acestuia.

Desi exista tot felul de promisiuni de fructificare imediata, trebuie mentionat faptul ca pentru buna dezvoltare a arbustiului, acesta trebuie sa treaca prin niste stadii importante. Prinderea de pamant, respectiv dezvoltarea radacinilor este foarte importanta pentru primul an. Fara o radacina bine dezvoltata, arbustiul nu va putea asimila corect nutrientii utilizati si deci va fi realizata o fertilizare defectuasa. Dezvoltarea coroanei si a masei foliare are, din nou, un rol foarte important. Practic, copacul formeaza baza viitoarelor crengi de rod. Cu cat arbustiul este mai bine dezvoltat cu atat noile crengi vor fi mai viguroase si mai bogate in rod. Este recomandat chiar sa nu lasam arbustiul sa rodeasca in primii 2 ani pentru a-i doza energia pentru o mai buna crestere.

Forma de comercializare a arbustiului de Goji in pepiniera specializate este diversa, adaptata modelului de crestere si cultivare dorit. Poate lua forma unui copac de 1,5 metri cu etajele formate, a unei tulpini de 1 metru sau a unui crengute unice de 50 cm. Pentru suprafete reduse gen hobby, arbustiul poate fi cultivat ca si copac, sub forma de umbrela cu 2 sau 3 etaje, fiind ajutat ca sprijin de un martor(arac de sprijin). Daca este achizitionat gata dezvoltat, acesta va trebui sa se inradacineze, dar tipul pana la fructificare se va reduce datorita existentei unei structuri ale coroanei. Acest model poate fi utilizat si in plantatii dar presupune o atentie mai mare datorita administrarii irigatiei si a faptului ca tutorele de sprijin trebuie inlocuit des.

In schimb, recomandarile noastre cu privire la cultura Goji in sistem intensiv, este de a utiliza o forma de sprijin gen vie cu spalieri si randuri bine organizate pe care putem alinia sistemul de irigatie. Arbustiul este achizitionat la o marime de 50-60cm, fiind la nivelul primului rand de sarma de sustinere, de care va fi prins, urmand ca in perioada urmatoare sa se formeze coroana pe acest sistem de prindere.

Planul de fertilizare este foarte important si va a avea rezultate extraordinare daca este bine dozat pentru fiecare etapa.

Arbusti din seminte sau butasi inradacinati?

“Cine a fost primul, Oul sau gaina?” Cu totii am incepand experimentand pe seminte de Goji, cumparate sau primite din surse sigure. Arbustiul de Goji este un arbusti foarte productiv indiferent de provenienta acestuia. Ceea ce nu se mentioneaza este exact ceea ce certifica pepinierele autorizate sa furnizeze un material saditor de calitate. O selectie a acestor seminte sau a butasilor inradacinati.

Daca semintele din China, proveneau de la zeci sau sute de arbusti, in cazul unei selectii realizate la noi in tara vom utiliza seminte din cultura proprie de la cel mult 2-3 arbusti, ceea ce face ca diversitatea de care vorbeste toata lumea sa fie foarte redusa. Fiind un arbusti fructifer, arbustiul de Goji poate fi la fel de productiv ca planta de la care provine butasul sau semanta.

Semintele trebuie sa provina din copaci sanatosi altfel si viitoarele plante vor fi bolnave. La fel si cu butasii inradacinati. Se va avea in vedere sanatatea arbustilor din care se vor selectiona butasii. In primul rand vigurozitatea si calitatatea rodului si nu in ultimul rand rezistenta la daunatori specifici. Costurile unui material saditor realizat din seminte este mai mic fata de cel din butasi, unde prinderea poate fi mai redusa.

Realizarea unui arbust in vitro, este tot o forma de multiplicare a unui copac de Goji gata selectionat. Este mai costisitoare datorita costurile de productie si de manevrare dar rezultatul este o planta libera de boli, rapid productiva datorita calitatilor de dezvoltare mai mari decat a celorlalte variante. O planta de Goji din butasi sau inmultita in vitro, are o dezvoltare unitara chiar identica cu o fructificare uniforma. De fapt acete plante sunt clonate, comportamentul in camp fiind relativ identic. Fructele au aceasi textura, marime si culoare. Pentru cultura intensiva recomandam utilizarea acestor arbusti pentru o productie uniforma de fructe Goji.

In cadrul unei culturi mici, diferenta de costuri nu este justificata. Am astabilit deja ca o planta din seminte poate oferi satisfactii mari celor ce le ingrijesc si chiar daca fructele pot avea mici diferente, de culoare, forma sau marime, rezultatul este acelasi, un fruct sanatos cultivat la tine in gradina.

”Plante sau semințe de goji?”, aceasta este întrebarea prezentă pe buzele multor cultivatori. În speță, identificarea celei mai bune alegeri trebuie să corespundă nivelului propriu de cunoaștere a culturii, precum și a domeniului agriculturii. Cât vă puteți dedica, de ce buget dispuneți și ce așteptări aveți de la viitoarea cultură de goji bio sunt aspecte care, alăturate, vă ajută să luați o decizie asumată, capabilă să ofere un profit sigur în următoarele luni. Atât plantele, cât și semințele de Goji antrenează creșterea unor culturi profitabile; diferența constă în îngrijirea și nutriția lor particulară.

Goji Bio Brasov, comercializeaza din  pepiniera autorizata, material saditor de Goji certificat, realizat pe baza unei experiente de peste 6 ani in acest domeniu si o selectie genetica din cele doua  plantatii de Goji detinute in Brasov si Ialomita.

Nu exista comentarii

Publica un comentariu