Controlul și combaterea afidelor într-o cultură de goji – Partea I

Combaterea afidelor într-o cultură de goji – Partea I

Combaterea afidelor a devenit un criteriu în protejarea culturilor de goji și nu numai. Afidele sunt insecte mici, au corpuri moi și o gură lungă și subțire pe care o folosesc pentru a străpunge tulpinile, frunzele și alte părți ale plantelor. Aproape fiecare plantă este amenințată de una sau mai multe specii de afide. Multe specii de afide sunt greu de distins între ele; cu toate acestea, managementul majorității speciilor de afide este similar.

Ce sunt afidele și de ce dăunează culturilor de goji bio?

Afidele au corpuri moi în formă de pară, picioare lungi și antene și pot fi verzi, galbene, maro, roșii sau negre, în funcție de speciile și de plantele prin care se hrănesc. În general, afidele adulte nu au aripi; există, însă, și multe specii înaripate, vizibile în mod deosebit primăvara și toamna. Afidele se hrănesc adesea în grupuri dense pe frunze sau tulpini. Spre deosebire de alte alte insecte care ar putea fi confundate cu ele, cele mai multe afide nu se mișcă rapid atunci când sunt deranjate.

Afidele pot livra mai multe generații într-un singur an. Majoritatea afidelor din climatul temperat – continental se reproduc asexuat în majoritatea sau în ansamblul anului, femelele adulte dând naștere la descendenți – adesea la 12 pe zi – fără împerechere. Unele specii produc forme sexuale care se îmbină și produc ouă toamna sau iarna, pentru a supraviețui vremii aspre. În unele cazuri, afidele plasează aceste ouă pe o gazdă alternativă, de obicei o plantă perenă, pentru supraviețuirea în timpul iernii.

De ce sunt afidele considerate dăunătoare?

Atunci când se găsesc în număr mic sau moderat, afidele nu sunt de obicei dăunătoare în grădini sau copaci. Cu toate acestea, populațiile mari pot dauna culturilor de goji. Afidele pot produce, de asemenea, cantități mari de exudat albicios, care de multe ori devine negru odată cu creșterea unei ciuperci mucegai. Unele specii de afide injectează o toxină în plante, ceea ce determină ca frunzele să stagneze din creștere.

Afidele pot transmite virusuri de la plante la plante. Culturile de castravete, dovleac, pepene galben, fasole, cartofi, salată, sfeclă și goji sunt culturi adesea periclitate de virusurile transmise de afide. Virusurile se mișcă, frunzele îngălbenesc, iar o consecință naturală a tuturor acestor factori este amenințarea culturii. Deși pierderile pot fi mari, ele sunt dificil de prevenit prin controlul afidelor, deoarece infecția apare chiar și atunci când numărul afidelor este foarte scăzut; este nevoie de doar câteva minute pentru ca afida să transmită virusul, în timp ce durează mai mult timp pentru a ucide afida cu un insecticid.

Ce putem face pentru combaterea afidelor?

Infestările puternice ale afidelor de coroană și rădăcină pot slabi vârfurile, ducând la ruperea plantelor / fructelor în momentul recoltării. Pentru a ține piept acestui dăunător, este nevoie să apelați la substanțe de protejare a culturii de goji. Unele dintre aceste metode includ controlul culturii, controlul biologic, controlul nechimic și, în final, controlul chimic. La fel de importantă sau chiar și mai importantă este protejarea culturii cu substanțe non-chimice. La pepiniera Goji Bio Brașov se folosesc doar fungicide și insecticide naturale ce nu afectează fructul, creând o peliculă protectoare contra dăunătorilor.

Nu exista comentarii

Publica un comentariu