Compușii regăsiți în frunzele de goji, aliații sănătății organismului

Fructele de goji sunt utilizate pe scară largă ca medicament și aliment bio pe teritoriul Europei, având în structură compoziții chimice pure cu efect farmacologic. Cu toate acestea, frunzele de goji nu sunt suficient evaluate; oamenii fac mai puține cercetări asupra efectelor lor farmacologice. Studiile existente au arătat, însă, cum compozițiile chimice ale frunzelor de goji sunt similare cu cele ale fructelor goji. De pildă, frunzele de goji conțin în principal ingrediente polizaharidice, polifenoli, vitamine și oligoelemente regăsite în procente mai mari decât cele ale fructelor goji.

Polizaharidele, un ingredient vital pentru organism

Conținutul polizaharidei din frunzele de goji este mai mare decât cel din fructele de goji, de până la 10,23%; în ceea ce privește structura, frunzele de goji sunt formate din zahăr neutru, proteine, acid galacturonic și alte ingrediente, iar zahărul neutru include ramnoza, galactoza, glucoză, manoza, xiloza și altele.

Polifenoli

Există mai mult de 100 de tipuri de boli legate de radicalii liberi în organism, iar în cazul polifenolilor, în special flavonoidelor, ele au un efect semnificativ asupra eliminării radicalilor liberi antioxidanți și antitumorali:

• Flavonoidele sunt principalele substanțe active din frunzele de goji; flavonoidele din frunzele de goji sunt similare cu cele de la fructele goji. Frunzele de goji sunt bogate în polifenoli și reprezintă o nouă resursă pentru viitorul produselor alimentare;

• Prin analiza compusilor fenolici din fructele de goji, experții au descoperit că substanțele principale au fost Rutin quercetin, Kempferol, Isoramnetină, Isoquercetină, Luteolină, Glicozide, Acacetin, Acidul glicozidic clorogenic, Acidul gentisic, Acidul cafeic, Acidul mono-caffeoilchinic, Acidul dicafeoilchinic, Acidul feruloyl quinic și Kaempferol 3-O-rutinoside etc.

• Rutina, care este cel mai important ingredient din frunzele de goji, constituie 92% din totalul flavonoidelor. În plus, diferitele frunze de goji conțin compoziții chimice diferite; în cazul anumitor soiuri, conținutul de rutină și quercetin din frunzele de goji este mai mare decât cel al fructelor de goji și acidul gentisic, acidul cafeic and kemferol poate fi detectat numai în fructele de goji.

Terpenoide

După analiza completă asupra componentelor volatile din frunzele de goji, specialiștii au descoperit terpenoide în frunze, precum ionolul. Aceste elemente asigura o nutriție optimă atât a plantei, cât și a organismului uman, făcând parte dintr-o structura chimică ce antrenează producerea unor procese naturale. În cazul anumitor soiuri de goji, aceste elemente sunt unice și amplifică premisele unei sănătăți mai bune prin consum, dar nu numai. Acestea pot fi integrate în rutina alimentară, dar și în industria de frumusețe, unde sunt utilizate drept compuși în produsele de beauty destinate cumpărătorilor.

Frunzele de goji conțin multe componente regăsite în concentrații mai mari decât în cazul fructelor de goji. Cu excepția componentelor de mai sus, există mai mult de 20 de tipuri de aminoacizi, vitamine, carotenoide și oligoelemente, cum ar fi Fe, Zn, Ca, Mg, Se, Mn, P regăsite în frunzele fructelor de goji, independent de soi. Principalii aminoacizi din frunzele de goji sunt acidul aspartic, glutamatul, alanina și prolina. În plus, frunzele de goji prezintă cantități impresionante de Fe și Zn în comparație, chiar, cu multe dintre cele mai populare ceaiuri din lume.

Nu exista comentarii

Publica un comentariu