Q & A: Despre conservarea și proprietatile fructelor de Goji

Ca fruct care amintește de vară, goji nu putea să nu genereze curiozități cu privire la maniera optimă de conservare în timpul sezonului cald. Din cauza căldurii, goji se poate comporta problematic, schimbându-și culoarea și chiar textura într-un timp extrem de scurt de la recoltare. Deși fructul pleacă în condiții optime din plantație, modul în care își va modifica proprietățile nu aparține cultivatorului, ci retailerului care l-a preluat și implicit condițiilor de depozitare.

Q: Este Goji un fruct miraculos?.

A: Rezultatul testelor facute pe fructul de Goji,  arata ca acesta are un continut mare de substante minerale si vitamina C. Consumul moderal al fructului de Goji poate remedia sau rezolva o parte din afectiunile  avute. Notorietatea de care se bucura il face din ce in ce mai cautat de consumatori si de cultivatori deopotriva.

Q: Care este forma de consum si pastrare al fructului de Goji

A: Fructul de Goji, poate fi consumat proaspat, inghetat, uscat sau prelucrat in sucuri  sau salate. Proaspat rezista maxim o saptamana pastrat in conditii optime iar inghetat poate fi fi pastrat pentru o perioada mare de timp si consumat in fresh-uri sau amestecat cu alte fructe. Forma cea mai cunoscuta este de fruct de Goji uscat. Astfel se poate depozita consuma si gestiona fara ca fructul sa isi piarda din proprietati sau sa se altereze.

Q: Putrezesc fructele de goji atunci când devin negre?

A: Din pacate, daca cultura este slab ingrijita pot aparea unele boli produse de ciuperci sau mucegaiuri. Mucegaiul cenusiu face ca fructul sa se inegreasca si ulterior sa se strice. Un fruct sanatos, este un fruct intact, fara pete, nu este lipicios si nu este intepat de pasari sau insecte.

Q: Care soi este mai bun pentru consum?

A: Indiferent ca este Barbarum sau Chinense, Goji contine substante nutritive foarte importante pentru cresterea imunitatii si tratarea unor afectiuni aparute. Fructele de Goji, frunzele si chiar lastarii pot fi folositi in diferite tratamente sub forma de ceaiuri, infuzii sau consumate proaspat. Calitatea fructelor este data de soi, regiunea unde este cultivat precum si perioada din an cand este cules, soarele puternic crescand calitatiile acestor fructe.

Q: Care este prioada optima in care se culeg fructele de Goji?

A: In functie de zona geografica, Goji se coace mai rapid sau mai incet. Indiferent de zona incepand cu jumatatea lui Iunie incepem sa sa culegem aceste fructe minunate. Daca sunt lasate prea mult, fructele de Goji se pot coace prea tare, rezultand craparea acestora. Culese cu codita pot castiga mai multe zile pentru manevrarea lor. Considerat un cules mai anevoios culesul cu codita permite ca fructul sa reziste mai bine si mai indelungat in locurile de depozitare. Fructul de Goji este cules din Iunie pana cand gerul nu mai permite dezvoltarea si coacerea acestora, fiind situatii cand fructul copt ingheata pe arbust.

Q: Cum depozităm fructele de goji în timpul verii?

A: Perisabilitatea fructului de Goji poate creea probleme celor ce doresc sa il depoziteze pentru o mai mare perioada de timp. Goji poate rezista in conditii optime de cules, fara sa fie zdrobit sau lovit, cate 5 zile intr-un frigider. Fructul devine rapid perisabil daca exista diferente mari de  temperatura atunci cand este manevrat. Mucegaiul se instaleaza repede daca fructul de Goji condenseaza.  Fructele de goji trebuie să fie depozitate complet etanș și plasate în frigider în strat proaspăt sau congelat și pot fi consumate oricând și oriunde.

Q: Cum se spală corect fructele de goji?

A: Este recomandat ca fructul de Goji, ca dealtfel orice fruct, sa fie spalat inainte de a fi consumat. Trecerea sub un jet usor de apa sau intruducerea acestora intr-un vas cu apa ar trebui sa fie suficient sa spele praful sau eventualele impuritati adunate in timp.

Q: Cine poate consuma fructele de goji?

A: Datorită continutului mare de vitamina C, persoanele care au o răceală, febră sau inflamație ar trebui să consume Goji. Totodata persoanele care suferă de tensiune arterială ridicată, ar trebui să consume Goji. Desi putin studiat, se pare ca poate reduce tensiunea arteriala. Pe de alta parte, consumul de fructe de goji oferă energie iar consumul acestuia este recomandat cu preponderență în caz de imunitate scăzută.

Q: Care este doză zilnică recomandată de goji?

A: Prea putin documentat, consumul de Goji trebuie sa fie moderat. Deși fructele de Goji au un efect important asupra sanatatii și tratării anumitor afecțiuni, ele nu pot fi consumate in cantitati mari. În general, adulții sănătoși ar trebui să consume aproximativ 20 de grame pe zi și 30 de grame pentru tratament, fruct proaspat, presat sau uscat. In viitor pe baza rezultatelor acestor teste vom apela la nutritionisti pentru a stabili cantitatile in functie de afectiunea avuta.

Nu exista comentarii

Publica un comentariu