Este profitul o recompensă pentru timpul investit într-o cultură de goji?

Fructul de goji a fost, cu secole în urmă, o importantă sursă de profit. Astăzi, goji a generat un trend extrem de popular la nivel mondial, nu doar grație beneficiilor, cât și rentabilității investiției și a sumelor pe care le poate genera în scurt timp de la cultivare. Goji se angajează în producția de suplimente alimentare, în industria de beauty, însă antreprenorii văd în aceste fructe o miză uriașă: profitul.

“Diamantele roșii”, cum erau numite în antichitate, amortizează investiția în timp rapid, spre deosebire de alte culturi mai puțin populare sau versatile. Pepinierele sunt o destinație excelentă pentru noile culturi de goji bio, având puterea de a returna investiția în mai puțin de doi ani.

Culturile de goji aduc profit în mai multe regiuni din întreaga lume

Plantațiile Goji devin din ce în ce mai apreciate de agricultori, mai ales pentru că pot fi amenajate pe suprafețe mici, dar și din cauza veniturilor considerabile obținute în scurt timp, de cel puțin 20.000 de euro pe hectar, în anul 3. Cu toate acestea, culturile goji nu sunt accesibile oricui, mai ales datorită costurilor ridicate ale butașilor, care pot atinge prețuri între 3.500 de euro și chiar 10.000 de euro, pentru doar un hectar.

Plantarea și întreținerea culturilor de goji

Deși este considerată o cultură exotică, goji este un tufiș robust care crește relativ ușor și se adaptează foarte bine la climatul din alte țări. În primii doi ani, goji rezistă la temperaturi joase de -23 grade Celsius și până la -30 grade Celsius după aceea, iar temperaturile maxime acceptate pot ajunge până la 38 – 40 grade Celsius.

Culturile de goji preferă zone cu multă expunere la soare și umiditate moderată a solului. Un detaliu important este acela că goji nu se dezvoltă bine în solurile acide. Pregătirile pentru creșterea unei plantații goji încep toamna, când terenul este arat corect.

Solurile europene sunt

Plantarea se face cel mai bine în timpul sezonului de toamnă, deoarece pământul primește o cantitate mare de apă și nu este nevoie de irigare. Dacă goji este plantat în timpul toamnei, atunci sunt recomandați butași de 40 cm pentru că sunt mai rezistenți. Butașii de goji de 20 cm pot fi plantați și în primăvară, dar în acest caz este necesară irigarea.

Locurile umbrite, asociate cu umiditate ridicată, precum și solurile cu exces de apă pot crea dificultăți majore în creșterea unei plantații goji. Distanța de plantare este cuprinsă între 1,5 – 2 m. După plantare, acestea trebuie sprijinite fie individual, fie pe stâlpi. Deși plantațiile goji sunt potrivite pentru o gamă largă de tipuri de soluri, unele tipuri oferă cele mai bune condiții pentru dezvoltarea lor.

Goji creează o rampă de lansare pentru alți producători mai mici care optează pentru agricultura ecologică. Având în vedere adaptabilitatea arbuștilor goji, este posibilă creșterea acestor fructe în multe regiuni ale lumii, chiar și în plantații mai mici. Se așteaptă ca piața de fructe goji să crească și mai mult până în 2027, datorită aplicațiilor sale în industria alimentară și a băuturilor, în industria farmaceutică și în industria cosmetică. Având în vedere aceste previziuni, se poate crede că investiția într-o plantație goji ar putea fi o decizie care merită luată în considerare pentru cultivatorii din întreaga lume. Cu toate acestea, trebuie să se țină cont de faptul că este nevoie de ceva timp pentru a obține profituri semnificative din plantațiile goji.

Nu exista comentarii

Publica un comentariu