Combatere si fertilizare într-o cultură de goji

Fructele de Goji au monopolizat piața de produse bio din România, grație calității superioare și a proprietăților curative pe care le manifestă. Perioada de conversie si supraveghere pentru certificarea unei culturi de goji este, de fapt, cea care etichetează o cultură drept “bio”, iar mulți cultivatori sunt dispuși să investească timp într-o astfel de cultură cu scopul unui profit sigur pe termen lung. Totuși, în proporție de 65%, ceea ce asigură dezvoltarea durabilă a unei culturi de goji bio sunt substanțele active și fertilizantii utilizați încă din primele faze ale plantării butașilor. Acestea protejează cultura de dăunători și îi stimulează creșterea.

Interferează fertilizanții sau substanțele active cu fructele de goji?

Nu doar culturile de Goji au nevoie de substanțe active și fertilizanți pentru a se dezvolta optim, la termen, pentru a oferi un produs calitativ consumatorului. Este adevărat, însă, că fructele de Goji au nevoie de o atenție deosebită, dat fiind faptul că Europa nu este mediul lor originar, astfel că avantajul solurilor de la noi din tara trebuie completat cu substanțele și fertilizanții potriviți.

Sintetizând, utilizarea acestor fertilizanti este permisă și reglementată atât pentru culturile de goji, cât și alte tipuri de culturi și nu se transferă în fructele obținute, respectiv nu au o remanenta in timp. Aceste substanțe sunt utilizate pe toata perioada culturii iar fiecare administrare a acestora este strict monitorizata prin completarea zilnica in Fisa Culturii.

Fertilizare la radacina, foliara și combaterea eventualilor daunatori

1. Acțiune: Prin prezența acidului gluconic și a aminoacizilor vegetali, aceste substanțe previn dezechilibrul nutritiv generat de condițiile de mediu (uneori nefavorabile), în timp ce cuprul ajută la formarea clorofilei. Rolul lor este, de asemenea, și unul antibacterian. În esență, aceste substanțe acționează ca îngrășământ și barieră contra bolilor fungice.

2. Goji Bio Brasov a utilizat inca de la inceput (2013), produsele ecologice ale firmei Klastorf din Arad. Specialistii acestora ne-au realizat un plan de fertilizare care nu a fost modificat in toti acesti ani. Rezultatele au fost mai mult decat multumitoare iar de atunci Tehnologia de cultura oferita de noi contine planul de fertilizare si combatere realizat impreuna cua cestia . Produsele recomandate: Scudo și Trainer sunt unele dintre produsele utilizate în cele mai multe culturi de goji bio. Aceste îngrășăminte sunt aprobate si recomandate în agricultura organică, fiind reglementate conform Reg. EC 834/2007. Scudo poate fi aplicat atât în cazul pomilor și arbuștilor fructiferi, cât și în cazul viței de vie sau în legumicultură.

3. Doze și mod de utilizare: Produsele se pot aplica amestecate impreuna în doze mici (10 – 20 ml la 10 l apă) în funcție de cultură. Stropirile cu acești fertilizanți sunt recomandate pe tot timpul anului ca actiune de fertilizare si preintampinare a eventualelor probleme, cu o frecvență de o stropire la două săptămâni. Este interzisă aplicarea produselor la temperaturi de sub 10 grade Celsius.

Fertilizanți ecologici organici

1. Acțiune: Aceste substanțe completează solurile cu niște cantități adiționale de azot organic și fosfor 100% asimilabile. Eticheta “eco” a acestor fertilizanți este generată de prezența acidului humic, a vitaminelor, aminoacizilor, auxinelor și citoxinelor în compoziție. Așadar, rolul acestora este de a stimula creșterea butașilor fructiferi.

2. Produse recomandate: Cei mai utilizați fertilizanți ecologici organici sunt Italpollina, Guanito și Dix 10. Acțiunile acestora sunt complementare, diferențele fiind exprimate în termeni de concentrații și cantități. Toate produsele sunt autorizate conform legislației europene EC REG.834/2007.

Substanțe de combatere a insectelor

1. Acțiune: Aceste substanțe cresc rezistența culturilor la paraziți (ploșnițe, musculiță albă, afide etc).
2. Produse recomandate: Hunter SW și Boundary SW sunt două dintre cele mai apreciate produse de gen.
3. Doze și mod de utilizare: Substanțele se aplică prin pulverizare. Cantitatea de substanță utilizată este, în general, de 170-190 ml/100 litri apa.

Substanțe fungicide

1. Acțiune: Aceste substanțe stimulează bariera de protecție a plantelor contra atacurilor parazitare (făinare, mucegai pufos etc), printr-o fertilizare foliară a culturilor.
2. Produse recomandate: Blocks și Red Bloc sunt cele mai utilizate astfel de substanțe. Conțin Iodine, Betaine, Cytokinina și alge marine.
3. Doze și mod de utilizare: În cazul pomilor / butașilor fructiferi, produsul se aplică de două ori / săptămână în perioada de vegetație la valoarea de 250-300 ml/100 l apă.

Important

Pentru realizarea unui Plan de fertilizare profesionist, este neaparata efectuarea unui test al solului. Numai in urma rezultatelor si pe baza acestora se poate realiza acest Plan de fertilizare pe care il adaptam in functie de aprovizionarea solului, PH si regiune.

Nu exista comentarii

Publica un comentariu