Sol cu ph fertil

Importanța PH-ului solului în agricultură

Caracteristicile solului joacă un rol important în sănătatea oricărei culturi, mai ales în cazul uneia de goji bio. Măsurarea pH-ului solului poate ajuta la înțelegerea mai bună a disponibilității nutrienților, a permeabilității solului și a tipurilor de soiuri de goji care pot fi cultivate în România. Solurile alcaline se caracterizează prin acumularea de săruri solubile și carbonați și se găsesc adesea în zone bogate în calcar, în vreme ce solurile acide sunt caracterizate prin prezența ionilor liberi de hidrogen și aluminiu și pot fi cauzate de ploi acide, de aplicare a îngrășămintelor sau de descompunerea materiei organice.

Cele mai multe soluri naturale au un pH care variază de la pH 4.0 – 8.0, în funcție de geologia zonei

Unul dintre factorii cheie în creșterea culturilor de goji este disponibilitatea de macronutrienți și micronutrienți. Solurile care au un pH de 4.0 până la 5.0 sunt considerate a fi puternic acide; în acest domeniu acid, solubilitatea mineralelor cum ar fi aluminiu, fier și mangan crește și poate deveni toxică pentru plante. Solurile care au un pH mai mare de 8.0 sau 9.0 sunt considerate a fi puternic alcaline; la acest interval de pH, substanțele nutritive pe care plantele trebuie să le dezvolte nu sunt solubile și disponibile pentru absorbție.

În timp ce valoarea optimă a pH-ului pentru absorbția nutrienților depinde de speciile de plante cultivate, majoritatea plantelor se dezvoltă într-un sol ușor acid. De asemenea, este important de observat faptul că există valori optime ale pH-ului pentru bacteriile solului benefice, cum ar fi bacteriile care transformă azotul atmosferic (N2) în azot din sol disponibil în plante (NH4 +).

1. pH-ul solului afectează absorbția nutrienților

PH-ul solului poate determina dacă o plantă poate accesa sau nu substanțele nutritive de care are nevoie. În solurile foarte acide sau alcaline, unele substanțe nutritive din plante se transformă în forme care sunt mai dificil de absorbit de plante. Acest lucru poate duce la deficiențe nutritive. Plantele care au evoluat în condițiile unor astfel de sol au dezvoltat de multe ori mecanisme pentru a rezolva această problemă.

2. pH-ul solului afectează activitatea microbiană

Comunitatea microbiană a solului este responsabilă pentru cea mai mare transformare a nutrienților în sol, regenerarea mineralelor care limitează productivitatea culturilor. PH-ul scăzut al solului tinde să favorizeze apariția fungilor, în timp ce pH-ul mai ridicat tinde să favorizeze bacteriile, astfel încât importanța echilibrării celor două devine o inferență evidentă: o valoare prea scăzută a pH-ului poate duce la boli fungice proliferare. Aveți nevoie de ciuperci și bacterii, dar în cantități prea mari pot duce la probleme.

3. pH-ul solului afectează randamentul culturii

Randamentele culturilor reprezintă un termen pentru cât de mult obțineți de la o singură plantă – kilograme, frunze, fructe etc. – și această sumă este afectată de toate cele de mai sus. Dacă aveți la dispoziție un sol incompatibil cu dezvoltarea unei culturi de goji, randamentele acesteia vor fi afectate. PH-ul corespunzător al solului, care creează un mediu sănătos în care plantele pot crește, permite cultivatorului să obțină randamente ridicate.

Pentru ca un sol să fie considerat potrivit pentru creșterea unei culturi de goji, acesta trebuie să fie bogat în magneziu și calciu, precum și mulți alți nutrienți care trebuie luați în calcul în funcție de cultură. Se poate recomanda investitia in Goji numai daca PH-ul solului este de peste 5,5. Aceasta valoare poate fi usor modificata prin amendarea solului cu Zeolit si Del-Ca-Mag. De regula valorile unui PH, tind sa revina la valorile initiale dupa 2-3 ani, motiv pentru care amendamentele vor fi aplicate anual. Se va tine cont chiar si de PH-ul fertilizantilor utilizati, pentru o mai buna gestionare a valorilor.

Nu exista comentarii

Publica un comentariu