Infiintarea unei plantatii de Goji Bio – Partea 2-a

 

Infiintarea unei plantatii de Goji Bio, poate fi unul din proiectele de succes din categoria “Investitii in Agricultura”. Odata luata decizia de a realiza o plantatie, primul pas este realizarea unui proiect, in care incercam sa anticipam toate componentele si activitatile ce trebuiesc bugetate. Facem acest lucru ca sa nu ramanem cu vreo lucrare neterminata din cauza costurilor ridicate la categoria neprevazute.

Proiectul Goji Bio Brasov- Pepiniera/Plantatia de la Codlea, va pune la dispozitie, modele de proiecte si lucrari pe care le puteti adapta cerintelor dumneavostra.

Odata testati, furnizorii de servicii si materiale utilizati de noi, pot fi contactati pentru a realiza proiecte similare in functie de necesarul dumneavoastra. O evaluare a furnizorilor si a solutiilor tehnice de peste 6 luni a facut ca alegerea noastra sa fie una practica, cu costuri reduse si garantii extinse.

Sistemul de prindere

Sistemul de plantare ales de noi a fost cel pe spalier, cu o distanta de 1,2 intre plante pe rand si 2,2 distanta intre randuri. Decizia a fost luata pentru a optimiza numarul de plante folosit in cultura de Goji dar totusi sa avem posibilitatea sa intervenim mecanizat fara probleme.

Forma terenului a facut ca intreaga cultura sa se imparta in 3 tronsoane a cate 90 metri fiecare. Distantele intre tronsoane sunt de 5 metri, utilizate ca zone de intoarcere. Din experienta, din taierile anuale, rezulta o cantitate impresionanta de crengi, deci ca atare, a fost amenajat un loc de depozitare si distrugere a acestor resturi in capatul plantatiei.

Spalierii sunt furnizati de aceeasi societate din Harghita ( Firma Rondeko ) ce ne-a furnizat stalpii de gard. Spalieri lemn, tratati cu tanalith, garantie 15 ani. Executia a fost facuta cu aceeasi echipa cu care am realizat si imprejmuirea.

Stalpii sunt pusi la o distanta de 6 metrii intre ei astfel incat sa putem planta 4 plante Goji intre aceste intervale. Pentru spalieri  au fost utilizati aproximativ 1800 de stalpi.   Sarmele vor fi pozitionate la 50 cm de pamant si 50 cm intre ele. Vom folosi 3 randuri de sarma, in total peste 25 km de sarma de intindere.

Materialul saditor este produs in pepiniera proprie si reprezinta soiul nostru omologat. Acesta nu depaseste 60 de cm pentru o mai buna prindere de pamant si va fi crescut in conditii de plantatie ecologica.

In asteptarea sistemului de irigatie, putul a fost realizat cu o capacitate de furnizare a apei de 7 m3 pe ora. Au fost comandate deja constructii si anexe pentru angajati si vizitatori… Prima constructie a fost realizata de cei de la Case lemn Valcea. O echipa de profesionisti la care vom apela din nou in curand…

Urmatoarele constructii, casutele si biroul au fost contractate de la o firma din Harghita, pentru a putea fi impregnate cu solutie de protectie direct de la fabrica. Poate fi considerat un cost suplimentar dar a meritat, pentru ca datorita timpului scurt am preferat ca aceste cabane sa vina deja tratate.

Nu exista comentarii

Publica un comentariu