
31 aug. KRONSTADT, numele primului nostru soi românesc de GOJI
KRONSTADT, mai mult decât un nume de oraș: Este și numele primului nostru soi românesc de GOJI
Deși românii sunt obișnuiți cu o asemenea denumire mai degrabă în cazul firmelor comerciale cu sediul în Brașov, iată că proprietarii unei afaceri cu Goji surprind: au pus numele Kronstadt primului soi românesc de Goji atunci când l-au omologat.
Brașovul este un oraș special, încărcat de istorie, frumuseți naturale și spirit de oraș transilvănean. Brașovul mai poartă denumirea germană Kronstadt, importantă în informațiile de tip istoric și în poveștile și prezentările din domeniul turismului. Multe mărci comerciale poartă cu mândrie acest titlu istoric și asigură prestigiul înalt al denumirii.
Despre Goji se cunoaște că este un fruct cărnos, de culoare roșie sau portocalie, și că se vinde de regulă uscat și ambalat, în supermarketuri, la raftul cu caju, nuci pecan, fistic, fructe confiate și altele asemenea. Deși se fac încercări de a aduce fructe proaspete de Goji mai aproape de cumpărători, acestea eșuează sau sunt prea răzlețe și rămân relativ anonime, nereușind o popularizare la nivel național.
Din fericire, sunt semne că situația se va îmbunătăți curând.
Goji – soiul Kronstadt. Povestea numelui
În paralel cu aceste activități de pionierat în domeniu, Goji Bio Brașov a muncit asiduu pentru crearea și creșterea unei pepiniere de Goji Romanesc, venind în întâmpinarea și în sprijinul tuturor pasionaților care doreau să cultive fructul cu informații bogate și idei elaborate.
În plus, Goji Bio Brașov a observat că planta se aclimatizează ușor în țara noastră, așa că prin tehnici de specialitate a reușit să obțină un soi pur românesc de Goji, noutate pentru tara noastra, cu atat mai mult cat al doilea soi omologat de Goji Bio Brasov, se numeste ANTO si a fost inregistrat in 2021
2020 este anul în care România poate afla că are primul soi propriu de goji, lucru deosebit de important în agricultură dar și în piața de profil. Cei de la Goji BioBrașov au dorit să marcheze cumva locul unde a fost obținut, și ce denumire mai potrivită, mai răsunătoare și mai simbolică să fie aleasă pentru acesta decât Kronstadt?
Goji în România. Perspective de viitor
Tinerii atrași de natură încearcă la rândul lor să producă Goji, conștienți fiind atât de potențialul pe care îl au cât și de multele calități ale acestui fruct. Substanțele avute, gustul deținut trebuie să fie din ce în ce mai căutate, mai dorite de români la modul general. Ei bine, acum au la dispoziție inclusiv un soi propriu.
Numărul celor interesați de fenomenul care până acum s-a produs sub radar crește simțitor și de acum înainte putem vorbi de oficializarea unei Asociații a Producătorilor de Goji, de începerea cultivării la scară largă a plantelor și de comercializare a fructelor dar și a derivatelor din acestea (suc de goji, goji uscate etc.) către doritori.
Doritorii, odată ce vor înțelege cu adevărat cât de bun e goji și odată ce îl vor putea achiziționa mai ușor și în mai multe forme preparate, vor fi din ce în ce mai mulți. Este o piață națională de acoperit, nu numai cea din orașul Kronstadt – ca să păstrăm denumirea.
Kronstadt reprezintă cheia sub care Goji Romanesc va putea fi popularizat în România. Bineînțeles, Goji nu cunoaște multe hotare, așa că posibilitățile sunt nenumărate. Din acest an si cu ajutorul fondurilor europene.
Goji Bio Brasov, va sta la dispozitie cu experienta de peste 10 ani in ingrijirea si administrarea acestei culturi, reprezentand principala sursa de informare referitoare la Goji Romanesc.
Ne pare rau, formularul de comentarii este inchis momentan.