Managementul terenului: Pașii de urmat pentru o cultură profitabilă de goji

Obținerea unor culturi profitabile de Goji este un obiectiv pe care mulți antreprenori doresc să îl desăvârșească în cel mai scurt timp posibil. Goji Bio Brașov reprezinta cea mai buna sursa de informatii, oferind celor interesați de acest business siguranța unui profit, prin furnizarea unui solutii bine documentate în vederea producerii si administrarii unei culturi de Goji. Astfel, ceea ce nu le este la indemana cultivatorilor, constituie primordiala preocupare a celor de la Goji Bio Brasov, în a căror solutii sunt implicate, etapizat, următoarele:

1.Prășitul

Este necesar ca terenul dedicat recoltei de goji să fie prășit de două ori pe an, în speță primăvara, în aprilie și toamna, în septembrie. Acest pas este important pentru sănătatea solului, dar și pentru premise mai bune de recoltă. Prășitul presupune, așadar, înlăturarea buruienilor și a ierburilor ce antrenează apariția dăunătorilor, ca mediu propice pentru înmulțirea acestora. În plus, lipsa lor certifică îngrijirea optimă a terenului, ceea ce, pentru un novice, indică profesionalismul administratorilor unei plantații de goji.

2. Fertilizatori și irigare

Fructele de goji se coc vara și toamna. În timpul plantației, gestionarea irigării și a îngrășămintelor este foarte importantă, ceea ce poate îmbunătăți în mod direct randamentul și calitatea fructelor. Fara un sistem de irigatie bine dimensionat, nu putem vorbi despre o agricultura performanta sau despre sanatatea acestei culturi. Desi tot mai multe persoane spun ca pentru Goji nu este necesara investitia intr-un sistem de picurare, pentru ca planta de Goji supravietuieste, noi va spunem ca fara un sistem de picurare nu va puteti astepta la o productivitate crescuta, deoarece dorinta nu este sa avem doar o planta care supravietuieste ci o planta care va produce…

Fertilizarea este iarasi foarte importanta daca este facuta corect si la timp. Planul de fertilizare oferit de Goji Bio Brasov, se bazeaza pe rezultatele, de peste 6 ani, din culturile celor ce au avut curajul sa investeasca intr-o cultura de Goji si au aplicat recomandarile noastre. Detinand prima plantatie de Goji certificata Bio din Romania (2014), toate recomandarile cu privire la fertilizarea si combaterea intr-o plantatie de Goji, sunt aprobate in cultura ecologica…

3. Tunderea

Tunderea regulată a plantelor de goji poate asigura o mai buna dezvoltare a arbustiului precum si o dozare mai ridicata a fertilizantilor absorbiti de planta.  Tunderea antrenează creșterea mai rapidă a ramurilor, ceea ce asigura dezvoltarea stabilă a plantei și îmbunătățirea calității fructelor. În general, randamentul va fi mai mare odată cu trecerea timpului, plantele se dezvolta de la an la an, astfel că, începând cu al doilea an, crengutele mai vechi sunt mai solide, sustinand tot mai ferm noile crengute ce vor produce. În același timp, tunderea trebuie efectuată într-un mod care să permită, ulterior, plantei să aibă o respirație mai bună.

4. Culesul si prelucrarea

Odata plantat, arbustiul de Goji poate parea ca are nevoi minime, de apa, fertilizant si administrare, dar acest lucrau este dat de faptul ca aceste lucruri trebuie facute la timpul lor. Daca planta va suferi chiar si pentru cateva zile de apa va pierde majoritatea florilor ce au fost produse in acea perioada. Daca exista un deficit de minerale ce nu este rezolvat in timp, rezultatul va fi dat de o productie slaba cu fructe mici.

Tratamentele trebuie facute preventiv, pentru ca atunci cand boala apare este tarziu sa mai salvam din productie. Tratamentul poate fi de lunga durata si poate afecta intreaga productie. Daca buruiana a crescut extrem de mult, va concura cu arbustiul pentru nutrienti, va fi  o potentiala sursa de boli sau daunatori iar inaltimea poate sufoca planta in functie de stadiul de crestere din acel moment.

Mai presus de toate, printr-o serie de măsuri, odată cu trecerea timpului, se poate obține o recoltă bună în cazul în care plantația beneficiază de un background tehnic optim pentru administrea plantatiei de Goji. De la dispozitive pentru prășit și instalații pentru irigații, toate acestea asigură randamente ridicate și calitate în cultivare.

Culesul este destul de migalos, iar in functie de gradul de dezvoltare al arbustiului, timpul petrecut in fata fiecaruia poate scadea. Una este sa culegem 1 kg din 15 arbusti alta sa culegem 1 kg din 2 arbusti. Problema fortei de munca este una generala si nu particulara a culturii de Goji. Am auzit multe in tot acest timp, dar consideram in continuare ca daca culegem , capsuni, mure, zmeur sau Goji, este nevoie de aceeasi atentie pentru fruct.

Valoare adaugata a fructuluji de Goji, in acest moment, este cea mai mare de pe piata din Romania, kg-ul de fruct proaspat fiind achizitionat cu cel putin 25-30 ron in centrul de colectare infiintat special.

Nu exista comentarii

Publica un comentariu