Plantarea Goji toamna – sfaturi pentru o prindere optima

Plantarea Goji toamna – metode de plantare a arbustilor de goji

Perioada recomandata pentru plantarea goji toamna este cea incepand cu lunile Octombrie si Noiembrie, dupa caderea frunzelor si intrarea arbustilor in repaos vegetal pana aproape de perioada de inghet a pamantului.

Plantarea Goji toamna este putin mai pretentioasa decat plantarea din primavara, din Martie-Aprilie, datorita atentiei sporite pentru protectia arbustilor impotriva iernii si a gerului ce urmeaza sa vina.

Aceasta ofera rezultate mai bune, deoarece, pana in primavara radacinile pomilor realizeaza un contact strans cu pamantul, ranile se vindeca. Uneori emit chiar radacini noi in groapa de plantare unde se acumuleaza umiditate, utilizata in perioadele mai secetoase din timpul primaverii.

Arbustiul plantat in  toamna poate intra, primavara urmatoare, in vegetatie,  mai repede decat inceperea oficiala a sezonului de plantare din primavara.Castiga cu aceasta ocazie mai mult timp pentru dezvoltarea acesteia.

Este foarte adevarat ca o iarna geroasa combinata cu o plantarea defectuoasa poate duce la inghetarea radacinilor arbustiului, respectiv pierderea plantei, dar daca respectam recomandarile de plantare aceste lucruri sunt preintampinate.

Plantarea Goji toamna sau primavara necesita aproximativ aceeasi pasi.

Gropile se fac cu putin timp inainte de plantare, sau in ziua plantarii, pentru a nu se pierde umezeala acumulata in sol, cu dimensiunile de 40 / 40 / 40 cm.

La plantare se va folosi doar material saditor certificat, care se procura de la pepinierele autorizate. Doar asa veti avea garantia ca primiti ceea ce ati comandat. Pana la plantare materialul saditor se pastraza in santuri cu adancimea de 50-60 cm acoperiti de pamant.

Fasonarea radacinilor arbustilor consta in scurtarea si eliminarea celor ranite. Radacinile principale se lasa cat mai lungi, radacinile secundare se scurteaza cu 1/3 din lungime iar cele subtiri la 1-2 cm sau raman intacte. Dupa fasonare, arbustii de Goji se mocirlesc cu un amestec format din pamant negru si apa pana la consistenta smantanii. Se poate folosi in amestecul mocirlei, ceai de salcie sau substante de inradacinare.(radistim)

Utilizarea traditionala a gunoiului proaspat de grajd nu este recomandata. Aciditatea gunoiului, afecteaza radacinilie arbustiului, respectiv gradul de prindere al acestuia. Totodata planta fiind in repaos vegetativ nu are nevoi nutritionale, iar gunoiul nu are proprietati de inradacinare. Din experienta cele mai multe plante neprinse au fost la plantele la care s-a folosit la plantare gunoiul de grajd.

Recomandari plantare

Arbustii vor  trebui plantati pana la semnul ce indica adancimea la care au fost crescuti in pepinier. Se vor  asezaza pe un musuroi de pamant, facut in mijlocul gropii de plantare.

Plantatul acestora se face de catre o echipa formata de obicei, din doua persoane. Una fixeaza si tine pomul in pozitie verticala in mijlocul gropii de plantare iar cealalta trage pamant, bine maruntit si reavan in jurul radacinilor.

Se scutura usor arbustiul de Goji, ca pamantul sa patrunda printre radacini, astfel in cat sa nu existe spatii goale. O radacina cu goluri de aer poate suferii de frig pe timpul iernii si este predispusa la mucegaiuri.

Dupa ce s-au acoperit radacinile cu un strat de 5-10 cm de pamant, se uda folosind apa suficienta pentru a inunda locul si se taseaza uniform pamantul  din jurul arbustiului, incepand de la marginea gropii spre interior. Pe timp secetos arbustii de Goji plantati au nevoie de apa cel putin cateva zile.

Plantarea arbustiului de goji poate fi realizata sub forma de pom, tufa  sau pe spalier.

Cultivarea sub formă de tufă poate presupune, acoperirea cu folie agrotextilă a rândurilor de plantare, deoarece ramurile sub greutatea fructelor, ajung pe suprafaţa solului.

Plantarea Goji toamna la o distanţă mărită între plante pe rând, pentru a preveni suprapunerea ramurilor de la două plante dezvoltate.

Metoda cultivării sub formă de tufă necesită mai puţine tăieri de rărire, iar recoltarea se poate face manual. Daca nu i se acorda atentie suplimentara fructele ce ating pamantul pot fi pierdute. Este o metoda utilizata in regiunile calduroase cu ploi putine si fara roua de dimineata care poate imbolnavi fructele din zona inferioara. Confortul culesului este redus de fructificarea aproape de pamant a arbustiului.

Pentru varianta sub forma de pom, acesta are nevoie de o distanta de minim 1,5 metri intre plante pentru a se dezvolta uniform. Intre randurile plantelor de goji, distanta poate varia in functie de suprafata cultivata si utilajele ce vor fi folosite in cultura. Recomandarea este de minim 2 metri.

Cultivarea arborelui de goji sub formă de copac are avantajul unui cules mai rapid şi mai comod al fructelor. Aceasta permite o privire de ansamblu mai bună în diferitele stadii de dezvoltare a plantei, pentru a putea interveni cu remedierile necesare. Aerisirea acestor etaje duce la o cresterea a calitatii fructelor de Goji. Arbustiul de goji va fi sustinut de un martor/arac pana cand acesta ajunge la maturitate si va fi destul de viguros incat sa se autosustina.

Plantarea Goji Toamna pe suprafete extinse

Plantarea pe spalier poate duce la productii sporite datorita cresterii densitatii de plantare. Furtunele de picurare pot fi trase mult mai usor, urmand randul arbustilor. Distanta intre plantele de Goji poate fi redusa la 1 m.

Expunere solara mai buna si o administrare mai facila. Toate acestea sunt calculate in cresterea productivitatii obtinand astfel o cantitate maxima de fructe de la un arbusti. Distantele dintre randurile spalierilor este data de utilajul folosit in plantatie. Poate fi de doar 1.8 metri daca vb de o suprafata de maxim 5000m2 sau de 2,2m daca vorbim de suprafete de peste 2 ha. Daca vom utiliza un motocultor sau un tractoras de mici dimensiuni. Distanta dintre plante ramane aceeasi, mimim 1 metru intre plante pentru o dezvoltate optima, mergand pana la 1.5 m.

Intreaga tehnologie o puteti vedea in noua plantatie pe care o detinem la Codlea, judetul Brasov. Se intinde pe 2,5 hectare si a utilizat intreaga tehnologie pe care astazi o recomandam si care a dat deja rezultate in majoritatea culturilor infiintate de Goji Bio Brasov.

Va steptam sa ne vizitati. Goji Bio Brasov, material saditor certificat si consultanta specializata.

 

 

Nu exista comentarii

Publica un comentariu