Taierile la arbustiul de Goji

Taierile la arbustiul de Goji

Investitia intr-o cultura de Goji poate fi una foarte profitabila, daca sunt respectate recomandarile cultivatorilor cu experienta. Perioada de testare a modelului de crestere si ingrijire a cam luat sfarsit. De acum exista culturi pe rod, cu vechime de cativa ani si rezultate bune. De ce sa testam tot felul de sfaturi si idei, cand exista deja tehnologii bine puse la punct de specialisti in horticultura, ce dau randamente ridicate.

Daca acum cativa ani, informatia era putina, detinuta doar de cateva persoane, nu prea dispuse sa impartasasca experienta lor cu arbustiul de Goji, astazi, tot mai multa lume are in gradina un arbusti de Goji.

Goji Bio Brasov, a adunat, in cei peste 6 ani de activitate,  informatiile sutelor de cultivatori ce au avut curajul sa investeasca in Goji, precum si informatiile dobandite in cele 2 plantatii detinute de noi in Brasov si Ialomita. Impreuna cu specialistii firmei Klastorf- Arad, a fost realizata prima Tehhnologie de cultivare a arbustiului de Goji din Romania. Bazata pe administrarea unei culturi ecologice, toate recomandarile de administrare a fertilizantilor si a produselor de combatere, sunt aprobate in cultura ecologica.

Un pas foarte important in administrarea unei culturi de Goji, o reprezinta taierea. Acest procedeu duce la intinerirea arbustiului, la cresterea rezistentei in fata bolilor precum si la cresterea productivitatii. Goji produce pe crengi din acelasi an, deci, trebuie create toate conditiile ca noile crengute productive sa cresca viguroase si sanatoase. Acest lucru se realizeaza prin formarea arbustiului.

Metode de formare a arbustiului de Goji

In primul an de la plantare este foarte important sa ne concentram pe prinderea arbustiului de pamant, respectiv inradacinarea acestuia. O radacina puternica si bine dezvoltata, inseamna ca planta va putea asimila mult mai bine elementele nutritive utilizate in cultura. Fara o radacina bine dezvoltata, fertilizarea nu va avea rezultate bune.

Anul al doilea, consideram important, sa ne concentram pe formarea coroanei, astfel incat, sa putem stabili crengile suport pentru viitoare crengute productive. Crengile suport, se vor intari prin scurtari repetate si curatarea acestora de crengutele ce se intrepatrund sau au o crestere anevoioasa. Crengile principale vor sustine toate crengile productive din acel an, deci trebuie sa fie puternice si bine dezvoltate.

Primavara devreme, dupa trecerea inghetului, arbustiul se pregateste sa intre in vegetatie trimitand seva catre mugurii dorminzi. O taiere dupa inmugurirea arbustiului, nu face decat sa consume energia fara folos si sa provoace o stagnare scurta in intrarea arbustiului in vegetatie. O taiere, la timp, va forta arbustiul sa trimita seva in mugurii ramasi si astfel se va concentra pe dezvoltarea rapida a ramurilor ramase.

Dupa curatarea si scurtarea crengilor, se va efectua o stropire pentru dezinfectare cu substante pe baza de cupru. Scudo, poate fi amestecat cu Champ, Zeama bordeleza sau Alcupral si utilizat cu o singura stropire.

Metoda de plantare recomandata de noi in cultura extinsa, este de plantare pe spalier ca via. Taierile efectuate pe un arbust condus pe spalier sunt diferite de cele crescute pe format copac, datorita sarmelor de pe spalier ce ajuta la prinderea crengutelor slab dezvoltate.

Aceasta forma de cultivare asigura o densitate de plantare mai mare, o expunere solara mai ridicata precum si o administrare a culturii mai facila prin utilizarea sistemului de picurare pe prima sarma a spalierului.

Goji Bio Brasov, https://www.gojibiobrasov.ro/tehnologie-cultura-goji/ va sta la dispozitie cu orice informatie necesara, cresterii calitatii plantatiei dumneavoastra.

Nu exista comentarii

Publica un comentariu