Tratamente fitosanitare la Goji

În plantaţiile de arbusti fructiferi, se recomandă, în perioada de repaus vegetativ, respectiv de la pierderea a 90% din frunze și până la pornirea în vegetaţie, executarea unor lucrări de intretinere şi tratamente.

I. Modele de interventii fitosanitare la Goji

Aceste măsuri sunt usor de pus in practica și au o eficacitate mare în reducerea potenţialului de atac al agenţilor fitopatogeni:
a) Tăieri de rărire a crengilor in arbustiul de Goji, ocazie cu care indepartam:
– Crengi ce au produs anul anterior si au devenit consumatoare inutile de energie;
– Eventuale insecte si ouale acestora ancorate de aceste crengi;
–  Lastari afectati de diferite boli fungice,

b) Îndepărtarea fructelor mumifiate rămase în coroana pomilor sau cele căzute pe sol, împreună cu frunzele căzute pe sol şi încorporarea lor în sol printr-o arătură adâncă sau arderea lor împreună cu ramurile şi lăstarii atacaţi.

c) De asemenea, săpatul adânc pe proiecţia coroanei şi arătura adâncă pe intervalul dintre rândurile de pomi, au efect diminuarea rezervei de atac la următorii dăunători:viespea neagră a prunelor, cărăbuşul de mai, viermele cireşelor și al merelor, cotarul verde, molia orientală a fructelor.

d) Curăţarea trunchiului pomilor, pentru îndepărtarea ritidomului care se exfoliază şi a lichenilor, prin răzuire sau cu peria de sârmă și cicatrizarea eventualelor rănilor cu o pastă pe baza de cupru.

e) Strângerea şi distrugerea prin ardere a materialului uscat rezultat, are  efect în diminuarea potenţialului de atac la: viermele merelor şi al prunelor, gărgăriţa florilor de măr şi alți dăunători care iernează în coroana pomilor.

f) Este recomandata dezinfectarea uneltelor utilizate in aceeste activitati, pentru a preveni răspândirea bolilor și totodata folosirea foarfecilor profesionale pentru tăieri precise și rapide a ramurilor.

II.Tratamente repaos vegetal la Goji

Tratamentele din aceasta perioada au rolul de combatere a insecteler, aflate in stadiul de iernare si unele bacterii si ciuperci ce pot provoca boli grave plantelor.

Se urmareste combaterea paduchilor testosi si, in special, a larvelor paduchilor de San Jose. Tratamentele chimice din perioada de repaus vizeaza protectia pomilor impotriva moniliozelor, ciuruirii, basicarii si deformarii frunzelor.

In principal, aplicarea tratamentelor, se va face numai in perioada de repaus vegetativ, adica atunci cand pe arbusti nu mai este nici o frunza si nu vom aplica uleiul horticol si fungicidul cupric decat pana in momentul umflarii mugurilor.

Nu vom aplica tratamentul pe o temperature sub 5 grade sau conditii de ploaie sau ninsoare si vant puternic.

Tratamentul 1 – Substante pe baza de Cupru

Solutia se aplica cu Vermorelul, sau cu un alt dispozitiv de stropit, precum atomizor, vermorel cu motor termic, etc. Se va pulveriza toata suprafata pomului (trunchi+coroana). Coaja va capata o nuanta albastruie. Dupa 1-3 saptamani, vom revenii cu ulei horticol

Fungicide de Contact (Oricare din aceasta lista impreuna cu Scudo)

Zeama bordelaza  50 gr in 10 l apa,

Champ 30 gr in 10 l apa,

Alcupral 30 gr in 10 l apa,

Fungicid Sistemic (patrunde in tesuturile plantei)

Scudo 20ml/10 apa

Recomandarea noastra este de a amesteca oricare din fungicidele de contact cu Scudo pentru un efect mai bun.

Tratamentul 2 – Uleiul horticol

 Cand spunem ulei horticol, ne referim la insecticidele cu formulare ulei, destinate, in principal, combaterii paduchelui de San Jose, in stadiul de iernare, dar si a altor insecte si acarieni. In general, produsele tip ulei horticol destinate aplicarii in aceasta perioada, precum Confidor Oil contin ca substanta activa imidacloprid.

Confidor Oil insecticid – 150ml/10 litri apa

Recomandarea noastra este de a amesteca uleiul  horticol cu Scudo 2% pentru un efect mai bun.

Aplicarea corecta a tratamentelor din faza de repaus, vor asigura plantelor dumneavoastra un start corect in faza de vegetatie, oferindu-va dumneavoastra confortul de a avea plante fara daunatori, la inceputul perioadei de vegetatie.

Nu exista comentarii

Publica un comentariu