TRIPSUL un daunator des intalnit in cultura de Goji

Tripsul este un daunator extrem de periculos datorita dimensiunii reduse 0,7- 1,9 mm. Este greu de observat cu ochiul liber si poate fi regasit des in zonele protejate dar si in camp. Cele mai intalnite specii sunt tripsul californian (Frankliniella occidentalis) si respectiv tripsul comun (Thrips tabaci)

Este intalnit pretutindeni cu preponderenta in zonele de campie datorita temperaturilor ridicate. In serele incalzite se inmulteste tot timpul anului, iar in rest ierneaza in sol. Poate avea 5-6 generatii pe an. Femela depune 30-50 oua in tesuturile funzelor, florilor sau fructelor plantelor gazda. Larvele se hranesc cu respectivele tesuturi, iar o generatie completa a tripsului in functie de conditiile de mediu este aproximativ 15-40 zile.

Mod de daunare

Tripsul este un daunator care afecteaza cele mai diverse specii de legume sau plante, pagube importante producand in culturile de tomate. Larvele se regasesc in partea inferioara a frunzei si impreuna cu adultii se hranesc cu sucul celular, prin intepare si sugere. Atacul poate fi recunoscut prin urmele lasate pe fructe si frunze. Datorita atacului pe frunze si fructe apar pete decolorate, care cu timpul devin argintii si chiar brune. datorita acestor atacurilor de trips, se obtin productii reduse si de slaba calitate.

   Tripsul la Goji

Combatere 

Combaterea acestei insecte se dovedeste a fi extrem de dificila datorita adaptabilitatii lui la mediu si a rezistentei castigate la unele substante.

Poate fi mentinut sub control , utilizand, combatere biologica cu pradatori. Acestia consuma tripsul , reducand populatia la o dimensiune care nu dauneaza culturilor si se creaza in acest mod un echilibru intre pradator si Trips. Ca pradatori se pot utiliza: Amblyseius-System (Amblyseius cucumeris), Swirskii-System (Amblyseius swirskii) sau Orius-System (Orius spp)

Ultimele documentari pentru combaterea tripsului au rezultat in aparitia unos substante  cu efecte devastatoare asupra acestui daunator. Aceste produse inhiba functiile organelor Tripsului si conduce la moartea acestuia.

Rezultate foarte bune au fost identificate cu amestecul a doua produse , BOUNDARY SW 350-400 ml si HUNTER SW 170-190 ml/100 litrii apa. Este important ca pH-ul apei sa fie 5,5-6. Aplicarea se repeta la interval de  5-7 zile. Thripsul nu a realizat rezistenta la aceste produse. Pe langa efectele eliminarii daunatorilor produsele recomandate stimuleaza dezvoltarea vegetativa a plantelor si creste productia.

Produsul pentru combatere:

BOUNDARY SW + HUNTER SW

 Cele 2 substante se pot amesteca pentru a efectua o singura aplicare foliara.
  • BOUNDARY SW:  35 ml / 10 litri de apa
  • HUNTER SW:        17ml / 10 litri de apa

Nu exista comentarii

Publica un comentariu