
07 dec. Procesul de uscare a fructelor goji
În general, fructele de goji se coc în perioada calda a anului, incepand cu Mai si ajungand pana in Octombrie. Fructele pot fi culese doar atunci când își schimbă nuanța din verde în roșu și pulpa lor devine carnoasa. Culesul se realizeaza manual, cu codita sau fara, in functie de cerintele cumparatorului. Culesul cu codita este mai facil si-i permite fructului o perioada de pastrare mult mai lunga decat fructul cules fara. Caldura verii si luminozitatea fac fructul de goji sa contina o cantitate mai mare de zahar.
Nu totul este despre aspect și apetit, însă, dar dacă nu se respectă timpii recomandați pentru culegerea fructelor de goji, nici nu se vor obține fructe deshidratate optime pentru consum și tratamente naturiste. Uscarea fructelor de goji este un proces care cuprinde mai multe etape în care este nevoie de un fruct sănătos, cules la termen. Culegerea în vederea uscării fructelor de goji ar trebui efectuată pana la ora pranzului, pentru a preintampina condensul și niciodată după ploaie. Pentru o deshidratare și o păstrare optimă a tuturor proprietăților, se recomanda ca fructele de goji sa fie fara codite pentru o deshidratare completa.
Prima etapă este etapa de creștere a vitezei de uscare
Temperatura de uscare a fructelor de goji este cuprinsă între 35 – 40 °. Evaporarea aerului proaspăt duce la starea liberă de difuzie, în special pierderea cantității de apă a pericarpului cu până la 50%. În tot acest timp se elimină și apa din coaja fructului, pulpa începe să genereze scurgeri din cortexul stomatelor, ducând la creșterea concentrației de zahăr din fructe, inhibarea activării enzimei de protecție a componentelor principale ale polizaharidelor, vitaminelor, aminoacizilor. Fructele deshidratate de goji rezultă într-o nuanță frumoasă, apetisantă, iar gustul lor se integrează în mesele din prima parte a zilei.
A doua etapă este etapa de uscare cu viteză constantă
Datorită eliminării apei din pulpa fructelor proaspete de goji, procesul de uscare se va axa, în această fază, pe apă rămasă în coaja fructelor. Atunci când rata de pierdere a apei a atins aproape 50%, temperatura internă va crește la 50 – 55°. Cu cât vor conține mai puțină apă, cu atât mai scurt este timpul de deshidratare. Faza trebuie să dureze suficient de mult pentru a permite eliminarea apei din fruct și coaja acestuia, în ideea obținerii unei texturi optime, ca în cazul oricăror fructe deshidratate. Procesul de deshidratare a fructelor de goji se stopează atunci când cantitatea de apă din fructe atinge valoarea de 30%.
A treia etapă este încetinirea etapei de uscare
Atunci când nivelul de hidratare ajunge la valoarea de 30%, conductivitatea termică a fructelor scade. De asemenea, creșterea temperaturii de uscare nu înseamnă neapărat că fructele se vor deshidrata în mod optim, astfel că trebuie acționat etapizat la nivelul temperaturii. Este nevoie de timp pentru eliminarea apei din fructele de goji, pentru a fi siguri că ați investit timp și bani într-o cultură de goji din care puteți obține fructe deshidratate bio pentru consum de o calitate superioară.
Uscarea fructelor de goji comprimă o suită de etape ce trebuie urmate în detaliu pentru siguranța obținerii unor fructe optim deshidratate. Procesul de uscare interferează și cu fenomenul de difuzie a umezelii, ceea ce duce la unele complicații în cazul în care nu se respectă temperaturile de uscare. În cazul în care temperatura este prea mare, coaja fructelor va prezenta un aspect decolorat, în timp ce pulpa va indica o slabă calitate a cortexului. Astfel, prima macerare a grăsimilor de suprafață a fructelor, o temperatură adecvată și viteza vântului penetrează temperatura interioară a fructelor, pentru a evacua apa, a accelera viteza de uscare și a asigura calitatea uscării.
Pentru deshidratarea fructelor se pot folosi unele echipamente din comert, care in functie de costuri pot realiza o treaba mai buna decat altele. Vom recomanda solutii pe masura ce le vom testa.
Nu exista comentarii