Plantare si intretinere Goji

Goji: Sfaturi de plantare, întreținere și tundere

Originar din China, Goji (Lycium barbarum) este o plantă arbustă ale cărei fructe sunt cunoscute pentru proprietățile lor medicinale. Acestea mai sunt cunoscute în rândul cultivatorilor drept “fructele fericirii”, întrucât efectele consumului de goji maximizează starea de bine a organismului.

Goji este o plantă ce aparține familiei Solanaceae. În mediul său natural, poate ajunge la 2 metri înălțime, sub forma de tufa bogata. Fructifica la maturitate, incepand cu luna Mai, pana la caderea frigului, in toamna tarziu. Productia este spectaculoasa ajungand la peste 4 kg de fruct pe toata durata fructificarii. Fructele de Goji au o culoare roșiatică și o formă ovală (alungită).

Certificari bio gojiIrigarea plantatiilor Goji

Prezent în compoziția mai multor specialități culinare si produse pentru sanatate, Goji este un fruct cu o tendință ascendentă în țara noastră, îndeosebi pentru beneficiile sale. Într-adevăr, fructul de Goji este un antioxidant excelent, bogat în mulți aminoacizi, oligoelemente, proteine și vitamine (B1, B2, B6, C și E).

Consumul acestui fruct, in diferite forme, este in crestere in ultimii ani. Il putem utiliza la micul dejun impreuna cu un iaurt, iar in timpul zilei sub forma de suc presat si chiar batoane energetice sau cu miere 

Cum împacă fructul de goji industria farma și pe cea agricolă din Europa

Cultivat cu succes la noi in tara inca din 2010, fructul de Goji Romanesc, se bucura de rezultate si aprecieri superioare din partea cultivatorilor romani. Tone de fructe de Goji Romanesc proaspete sunt valorificate prin centrul de colectare existent, catre hipermarket, piete sau fabrici de prelucrare a fructelor.

Cresterea organizata, a acestui arbust de Goji Romanesc, in culturile din Romania, presupune structurarea, plantarea si administrarea intr-un anumit fel care sa maximizeze rezultatele si productivitatea fiecarui arbust din plantatie. Experienta cultivatorilor din Romania, de pana acum, face ca administrarea acestui arbust sa fie tot mai facila cu recompense in productie foarte mari.

Odata cu aparitia posibilitatii accesari de fonduri europene, acesta cultura are o sansa binevenita. Utilizand fonduri europene suprafata cultivata cu Goji Romanesc a Romaniei poate creste spectaculos, atragand atentia fabricilor de prelucrare a fructelor din toata Europa.

Activitatea de peste 11 ani a Goji Bio Brasov, a fost incununata de curand cu omologarea a doua soiuri de Goji Romanesti, soiul “Kronstadt” si soiul “Anto” , certificare ce face eligibila utilizarea acestor soiuri in cadrul proiectelor cu finantare europeana.

Cultivarea și întreținerea culturilor de Goji Romanesc

Deloc pretențioasă, Goji este o plantă ce se poate crește ușor în regiunile noastre (până la -20 ° C). Acestei plante îi plac expunerile însorite, astfel încât fructele sale să ajungă la maturitate în timp optim (detaliu primordial pentru cultivatori).

 

Goji se simte confortabil în soluri alcaline, bogate și bine drenate.  În timpul perioadei de vară, este necesar să se procedeze la udarea regulată, necesare fiind si o serie de lucrari de intretinere si curatare.

Pentru a favoriza creșterea plantelor de Goji, este recomandat să tunda regulat. Atunci când planta Goji devine prea dezvoltata cu crengi ce se acopera una pe  alta, aceasta se taie pentru a se îndepărta segmentele și tulpinile îmbătrânite. Această actiune va favoriza următoarea cultură. De obicei, aceasta activitate se va realiza toamna sau primavara in perioada de repos vegetal.

Goji Romanesc soiul Kronstdt este un arbust rezistent și foarte productiv

Plantarea arbustiului de Goji Romanesc se realizeaza in perioada de repaos vegetal, toamna sau primavara devreme. (aveti aici link catre blog ) Exista recomandari pentru ambele perioade de plantare iar in functie de fiecare perioada, recomandarile de plantare contin averizari diferite…

In oricare varianta avem totusi tehnologii de plantare comune:

• Se lasă rădăcinile la mocirlit timp de câteva ore pentru o buna hidratare

• Se sapă o gaură de 2 până la 3 ori mai mare decât volumul rădăcinii, săpând cu lopata un spațiu optim pentru dezvoltarea acesteia;

• Se procedeaza la scurtarea radacinilor, pentru plantele ce vin la radacina libera, pentru a inlatura eventuale radacini rupte sau a stimula cresterea celor sanatoase, acoperirea cu pamant si batatorirea locului de plantare pentru un contact bun cu solul.

Rodul poate aparea in acelasi an daca este ingrijit bine, dar productiile impresionante apar incepand cu anul 3 odata cu dezvoltarea suficienta a arbustiului de Goji in plantatie.

Pentru cei interesati de o cultura de Goji, oferim toate informatiile necesare infiintarii unei plantatii si asiguram material saditor certificat din pepiniera Goji Bio Brașov.

Aveti, astfel, siguranța că materialul săditor aparține unei suite certificate la nivel european, ce corespunde celor mai stricte rigori atunci când vine vorba despre calitatea și proprietățile plantelor, semințelor sau arbuștilor de Goji.

Goji Bio Brasov, cu o experienta de peste 11 ani, este cel mai important producator de material saditor de Goji si consultanta, din tara. Majoritatea plantatiilor certificate de Goji Romanesc de pe teritoriul Romaniei, au fost infiintate utilizand material saditor si tehnologie de cultura realizata de compania noastra.

Pentru mai multe informatii va asteptam sa ne vizitati pentru a va convinge singuri de realizarile si importanta unui proiect dedicat cultivatorilor romani de Goji.

Nu exista comentarii

Publica un comentariu