
29 mart. Irigarea culturii de goji: De câtă apă are nevoie pentru o dezvoltare optimă?
Goji se dezvoltă în sol ușor alcalin (pH de 6 si peste), astfel încât multe soluri din România permit creșterea plantelor în condiții optime. Planta de goji este incompatibilă cu solurile acide. Plantele tolerează o gamă largă de tipuri de sol, dar preferă un pământ ușor, fiind foarte sensibile la excesul de umiditate. Dacă rădăcinile plantelor sunt umede în mod constant, trebuie să se acorde atenție atunci când se irigă solurile, pentru a evita înecarea plantei.
În timp ce puteți crește goji la bloc ori în grădina proprie, cel mai bun loc pentru ca planta de goji să ajungă la maturitate este într-o plantație de Goji Bio. Întrucât aici beneficiază de condiții optime de creștere (de la alegerea celui mai bun material săditor și până la îngrijirea specifică în timpul fiecărui anotimp), recolta devine o garanție, iar investiția poate fi ușor amortizată. Totuși, până la recoltă este nevoie de un întreg proces. Unul dintre pașii foarte importanți în creșterea plantei de goji o constituie irigarea. Apa este extrem de importantă, însă în cantități controlate.
Cum și cât de mult trebuie să fie udată planta de goji?
Deși destul de tolerantă la secetă, irigarea mai frecventă este necesară pentru a ajuta rădăcinile plantei de goji să primească nutrienții necesari dezvoltării sale optime; este, practic, un soi de conductor al tuturor sărurilor minerale care antrenează nutriția plantei.
În ceea ce privește frecvența udării plantei, nevoile variază în funcție de tipul solului și de perioada din an. În general, se aplică un 4-6 litri de apă pe săptămână. Plantele pot fi udate prin irigații de suprafață sau irigare prin picurare. Irigarea prin picurare este metoda cea mai eficientă și ajută la protejarea plantei de buruieni și dăunători. Dacă irigarea prin picurare nu vă este o opțiune la îndemână, și udatul cu furtunul la baza plantei funcționează bine.
Important de menționat este faptul că fructele de goji sunt predispuse la putregai, ca urmare fie a umezelii, fie a uscăciunii exagerate.
Irigarea culturii îmbunătățește (și) performanțele fertilizatorilor
Îngrășămintele în exces duc la mai multă vegetație, umbrire și calitate redusă a fructelor. Dacă nu este controlată, planta poate să nu ajungă la maturitate, ca urmare a exceselor care i-au împiedicat creșterea preconizată. Culturile anuale, inclusiv cele de goji bio, necesită în mod obișnuit mai multe îngrășăminte decât culturile perene și aplicarea de îngrășăminte pe baza recomandărilor poate fi adecvată numai în timpul plantării lor.
Recomandările de îngrășământ pentru culturile de goji din Brașov depind de fertilitatea definitorie a solului. Reduceți această rată în solurile fertile pentru a evita suprafertilizarea. Împărțiți cantitatea totală de îngrășământ în trei aplicății pentru tot anul: la plantare, înflorire și după ce fructul începe să se coacă conform planului de fertilizare recomandat de Goji Bio Brasov.
Pe lângă faptul că este o completare a îngrășământului / solului fertil, procesul de irigare poate depista ori înlătura și dăunătorii. De pildă, acariernii, care formează șase, până la șapte generații pe an. Irigarea optimă poate distruge și făinarea, boala fungică ce formează pete albe de pulbere pe frunze și tulpini. Irigarea controlată poate bloca putregaiul, apărut ca reacție la deficitul de calciu abiotic, și el reacție a apei în exces. Acești dăunători sunt controlați printr-o irigare atentă pentru a reduce la minimum efectele extreme ale fluctuațiilor umidității solului (în special în timpul înfloririi și dimensionarea fructelor).
Nu exista comentarii