Tehnologie cultura Goji

Ingrijirea plantatiei de Goji

Odata luata decizia de investi intr-o cultura de Goji, pasii urmatori sunt foarte importanti in calculul economic si gradul de asteptare al investitorului. Daca sunt respectate recomandarile consultantilor cu experienta in acest domeniu, o parte din problemele ce pot aparea, pot fi anticipate.

 

Randamentul plantatiei de Goji variaza mult in functie de soiul ales, de modul de ingrijire al plantelor (taiere, controlul eventualelor boli, densitatea de plantare, etc), fertilizarea solului precum si de factorii climatici.

 

Exista recomandari in media, ale celor interesati doar de valorificarea unei plante de Goji, produsa fara autorizatie sau interes in calitatea acesteia, care afirma ca planta nu are nevoie de atentie, apa sau vreo fertilizare. Intradevar Goji va supravietui in aceste conditii vitrege dar noi nu dorim ca acest arbusti minunat doar sa supravietuiasca, noi dorim ca Goji sa se dezvolte armonios si sa produca cantitatea de fructe anticipata.

 

Rodul semnificativ (peste 2 kg de fruct proaspat/planta) apare la plantele mature. O planta poate ajunge la maturitate mai repede daca este corect ingrijita. Arbustiul va produce atatea fructe cat poate sa sustina. Asadar, daca acesta este dezvoltat suficient, va confirma printr-o productivitate ridicata.

 

Indiferent daca planta de Goji este din seminte sau butasi, cu o administrare corecta a tehnologiei de cultivare, aceasta poate intra pe rod anul 2 de la plantare. Oricum pentru primul an de cultura este recomandat a se rupe florile pentru o dezvoltarea mai viguroasa a arbustiului.

Important:

O planta de goji va produce doar cantitatea de fructe pe care arata ca o poate sustine. Nu este suficient ca planta sa aiba 3 ani, ea trebuie sa arate ca o planta ingrijita de 3 ani.

Cultivarea sub forma de pom presupune alegerea a doua variante:

Cultivarea unui arbusti de Goji prin utilizarea unui arac, martor, ca sprijin pana la realizarea unei tulpini suficient de groase pentru ca pomul sa se poata sustine singur

  • inaltime maxima de 2m a plantei, pentru a usura accesul la ramurile superioare, pentru stropirea cu fertilizanti foliari si pentru taierile de rarire si culesul fructelor. Orice ramura ce depaseste aceasta inaltime va fi eliminata prin taiere.
  • scurtarea initiala a plantei la maxim 60 cm pentru a fi stimulata cresterea lateral. Aceasta va reprezenta tulpina arbustiului si va fi curatata permanent de frunze si lastari ce ar putea sa creasca.
  • forma si structura de baldachin, cu mai multe etaje pentru arbustii de goji, pentru o aerisire si o expunere solara mai buna si pentru un randamentul mai crescut.

Distanta intre nivelul treptelor ramurilor principale astfel formate, este de 40-60 cm, pentru a usura lucrarile de intretinere, pentru o mai buna aerisire si a permite razelor solare un acces la toate partile plantei.

Cultivarea arborelui de goji sub forma de copac are avantajul unui cules mai rapid si mai comod al fructelor si permite o privire de ansamblu mai buna in diferitele stadii de dezvoltare a plantei, pentru a putea interveni cu remedierile necesare.

Distanta minima intre arbusti va fi de minim 1,5 metri pentru o dezvoltare buna, iar intre randuri de 2 metri sau in functie de utilajul utilizat in cultura.(in cazul in care utilizam un tractor de mari dimensiuni)

Cultivarea unui arbusti de Goji prin utilizarea unui spalier (forma de prezentare cea mai apropiata este a unei vite de vie), cu prindere a crengilor pe fiecare etaj de sustinere a sarmelor intre spalieri.

 

Acest model de cultivare, are rezultate mai bune, datorita densitatii mai mari de plantare, expunderii solare ridicate, datorita prinderilor crengilor pe diferite etaje si utilizarea liniilor de spalier pentru a realiza un sistem de irigatie performant.

La acest model, inaltimea tulpinii este data de inaltimea primei sarme de prindere a spalierului si nu depaseste 45 cm. De aici toate ramificatiile vor fi conduse pe sarme, pentru o mai buna expunere. Odata cu dezvoltarea arbustiului, crengile vor fi legate la nivelul urmator.

Ca si in cazul utilizarii unui arac ca sustinere, acest model de cultivare, are avantajul unui cules mai rapid si mai comod al fructelor si permite o privire de ansamblu mai buna in diferitele stadii de dezvoltare a plantei, pentru a putea interveni cu remedierile necesare.

Distanta intre arbusti, in acest sistem de cultura, va fi de minim 1 m intre plante, si 2 metri intre randurile spalierelor sau in functie de utilajul folosit.

Din ramurile rezultate in urma taierilor, se pot obtine butasi pentru inmultire, insa trebuie o atentie sporita alegand doar arbustii de goji sanatosi. Bolile se pot transmite extrem de usor prin inmultirea prin butasi.

Ce trebuie sa stiti:

✔ Indiferent de metoda aleasa, trebuie eliminate ramurile neproductive, ce consuma resurse importante de la planta. Toate acestea vor fi eliminate periodic.

 

✔ Recomandam taierea si curatarea arborelui la primavara devreme, din cauza vremi in continua schimbare si a gerului care poate afecta planta daca acesta este taiata mai devreme.

 

✔ Arbustiul goji are marele avantaj de a nu fi pretentios si de a se adapta diferitelor conditii de mediu, insa este de preferat sa fie plantat intr-un loc insorit chiar si pentru cultivarea in gradina. Productivitatea acestuia este strans legata si de spatiul pe care il are pentru dezvoltare.

Tehnologia de cultivare a arbustiului de Goji

Pentru a realiza o cultura de Goji eficienta, trebuie respectati toti pasii necesari pentru cresterea, dezvoltarea si protectia plantei, respectiv: udarea, taierea, utilizarea fertilizantilor, aplicari foliare si fitosanitare.

 

Plantarea se face de obicei toamna sau primavara , cand plantele sunt in repaus vegetative. Pentru plantarea din timpul anului, planta poate suferi destul de mult din cauza temperaturii ridicate, iar partea verde a plantei de goji, dezvoltata la acel moment, se poate usca.

 

Schema de plantare depinde de tipul culturii si marimea suprafetei si utilajelor detinute pentru executarea lucrarilor. Distanta minima de dezvoltarea arbustiului de goji este de 1,5 metri.

Dupa trasarea terenului, se fac gropi cu dimensiunea 20 cm X 20 cm si adancimea de 30 cm. Plantarea este foarte importanta, in functie de aceasta creste sau scade gradul de prindere al plantei.

 

Pregatirea pentru plantare consta in fasonarea plantelor, adica scurtarea radacinilor la cca 25 cm si mocirlirea radacinilor. Mocirlirea se realizeaza prin introducerea sistemului radicular intr-un amestec de consistenta smantanii realizat din pamant negru si apa. Aceasta etapa face ca radacinile sa se hidrateze si odata acoperite de solutia realizata sa fie bine protejate.

 

Se acopera cu pamant radacinile plantei iar la suprafata, pamantul se taseaza bine pentru a nu ramane cumva aer la radacina. Apa se administreaza in functie de necesitati dar primele zile dupa plantare pamantul trebuie sa fie umed.

20200815_140641_resized
77240920_2423094531290883_8447571458523136000_n

Sfaturi utile

Preventia si combaterea eventualelor boli sau daunatori la Goji, sta la baza realizarii Tehnologiei de cultivare, realizata de Goji Bio Brasov in colaborare cu specialistii firmei Klastorf din Arad, cu rezultate impresionante.

 

Toate aceste recomandari sunt aprobate in cultura ecologica si sunt folosite cu success in toate culturile infiintate de societatea noastra.
Cel mai adesea, bolile si daunatorii nu apar din primul an de la infiintarea culturilor. Printre daunatorii semnalati pot fi amintiti: afidele, omizi, paianjeni ,furnici ,musculita alba,trips iar ca boli, fainarea, mana si deficient nutritionale.

 

Pentru o mai buna dezvoltare radiculara este recomandata scurtarea unor crengi si indepartarea florilor in primul an de cultura.
In acest sens pentru daunatori se fac stropiri foliare la intervale de 21 zile si suplimentar daca apar situatii extraordinare cu Boundary 35 ml/10 apa si Hunter 17 ml/10 apa iar pentru boli fungice se fac aplicari foliare la interval de 14 zile cu Red Bloc 30 ml/10 litrii apa.

 

Pe toata perioada de vegetatie a plantei, se aplica foliar saptamanal 35ml Trainer/10 litri apa si la intervale de 14 zile, 20 ml Scudo/10 litri apa (Trainer si Scudo pot fi amestecate. Scudo este administrat pana la aparitia florilor).

 

Tehnologia prezentata este pentru un sol mediu si este bine ca la inceputul anului, inainte de infrunzirea plantelor sa se faca o analiza de sol si pe baza ei un specialist sa faca corectiile necesare acestui program.

 

Important:  Toate aceste recomandari se pot aplica in cultura ecologica.

Pentru Tehnologia de cultivare a plantei de Goji si recomandari pentru cresterea calitatii culturii, va rugam sa ne contactati.